Биолошко-еколошка секција

ИЗДВАЈАМО

 

На Oкружном такмичењу у рецитовању одржаном 11.4.2013. године у Косјерићу, ученици наше школе су остварили одличан успех. Милица Jеверичић V-1 освојила је прво место и пласирала се на Републичко такмичење, а Михаило Перишић IV-1 је био трећи. Честитамо на успеху и Милици желимо много среће у даљем такмичењу.

 

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА


    22. април у нашој школи обележава се као Дан сећања на жртве холокауста. У издвојеном одељењу у Јежевици наставница историје Марина Павловић одржала је кратко предавање на ову тему ученицима седмог и осмог разреда.

Дан животиња

Светски дан заштите животиња обележава се 4. октобра још од 1931. године, када је на конвенцији еколога у Фиренци наглашен неповољан положај угрожених врста. Овај датум традиционално обележавамо у нашој школи, са циљем упознавања угрожених врста, развоја љубави, поштовања према животињама и одговорности да их заштитимо. Организатори активности обележавања Дана животиња су ученици 6/2, који су припремили податке и питања о угроженим врстама: Ивана Новаковић, Антонина Гавровић, Христина Штуловић, Вања Василић, Вања Марковић, Јована Јордовић, Марта Станишић, Ирена Остојић, Вања Видаковић и ученици који су поставили тематску изложбу радова у холу школе: Матија Радојичић, Петар Зоговић , Марта Ратковић, Огњен Буквић 6/1, Милица Кандић, Наташа Тешић 8/1 Наставник Сања Парезановић

 

Европски викенд посматрања птица 2017.

1.10.2017. чланови секције су били на излету у Овчар Бањи, поводом Европског викенда посматрања птица. Уочавање и посматрање птица са професионалцима из друштва је ученицима био својеврсни доживљај
Европски викенд посматрања птица (ЕуроБирдWатцх – ЕБW) представља догађај у организацији БирдЛифе Интернатионал (БЛИ) покренут 1993. године са циљем промоције, посматрања и очувања птица и природе за ширу јавност (посебно младе). Организује се сваке године током првог викенда месеца октобра.
Након сплаварења, ученици су присуствовали презентацији о Овчарско - кабларској клисури и видели изложбу о угроженим врстама. На излету су били ученици: Матија Радојичић, Петар Зоговић, Марта Ратковић, Огњен Буквић,ВИ1, Милица Кандић, Наташа Тешић 8/1 у пратњи наставнице Сање Парезановић

 

Дан заштите озонског омотача

15.9.2017. обележили смо Дан заштите озонског омотача. Програм је реализован у малој школи, код ученика трећег и четвртог разреда као вршњачка едукација. Циљ је да се представи велики значај озонског омотача, који нам је омогућио живот на Земљи и важност личног учешћа у његовој заштити. У организацији и реализацији програма учествовали су ученици: Марта Ратковић, Огњен Буквић, Матија Радојичић, Петар Зоговић 6/1,Наташа Протић, Анђела Бабић, Милица Кандић 8/1, Милица Лазић и Кристина Филиповић 8/2 и наставница биологије Сања Парезановић.

 

Заштита, очување, вишенаменско коришћење и подизање свести и знања о вредностима шума код младих

У суботу, 19. 11. 2016. године ученици шестог разреда Сава Протић, Весна Филиповић и Ђорђе Милчановић са наставницом биологије Драганом Луковић, учествовали су на завршној горанској радионици. Завршна радионица је реализована у просторијама ОШ „Радојка Лакић“ у Београду. Том приликом ученике су поздравили директор ОШ „Радојка Лакић“ Снежана Алексић, председник Покрета горана Србије Новица Милојковић и секретар Покрета горана Србије Мирослав Михајиловић. Овом приликом је истакнут значај едукације младих и њихово учешће у заштити и очувању шума. Након културно – уметничког програма , екипе ученика шестог разреда су радиле тест. На завршној горанској радионици учествовале су екипе ученика шестог разреда (по три одабрана ученика) из 28 општина и градова. Наша екипа заузела је шесто место и освојила 49 бодова од максималних 60. Сви учесници су добили мајце са поруком „Засадите и Ви своја три дрвета“ као сећање на дружење у Београду.

 

ТАРА, 2016

У оквиру реализације Пројекта „Заштита, очување, вишенаменско коришћење и подизање свести и знања о вредностима шума код младих“ и спровођење Програма едукације за најмлађе припаднике Покрета горана, Покрет горана Србије у сарадњи са: Министарством пољопривреде и заштите животне средине – Управом за шуме, организовао је једнодневну горанску радионицу у Бајиној Башти, 04. 11. 2016. године. По девет ученика шестог разреда из основних школа са подручја општина и градова: Бајина Башта, Косјерић, Ужице и Пожега имали су прилике да се упознају са: пошумљавањем, Националним парком Тара, расадничком производњом, врстама дрвећа и лековитог биља које успева на овом подручју, акцијама и активностима које организује Покрет горана Србије и Програмом заштите и унапређивања шума у 2016. години. Ученици Вук Нешковић, Александар Николић, Милица Дрндаревић, Сава Протић, Софија Варница, Кристина Петронијевић, Никола Јовићевић, Ђорђе Милчановић и Весна Филиповић у пратњи наставнице Драгана Луковић присуствовали су горанској радионици.

 

 

ИЗЛОЖБА ОД СЕМЕНА

Ученици петог разреда приредили су изложбу својих радова од семена. Предметни наставник Драгана Луковић.

 

ТЕМАТСКИ ДАН: СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

Ове године све активности поводом обележавања Националног дана без дуванског дима имају за циљ да се још једном подсете доносиоци закона, стручна јавност и становништво на неопходност потпуне забране пушења у затвореном простору, без изузетка. У Србији је 2010. године усвојен Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму. Овим законом се забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, док је у угоститељским објектима пушење и даље дозвољено. Потпуна забрана пушења у затвореним просторима има и превентивно деловање јер утиче на децу и младе да не започну с пушењем, а на одрасло становништво које пуши да остави пушење и посвети се здравом начину живота. У нашој школи обележен је Национални дан без дуванског дима 29. 01. 2016. године. Ученици драмске секције извели су скеч о негативном утицају пушења. у холу школе ученици су имали прилику да погледају кратак едукативни филм „Штетни ефекти пушења“ који говори о негативном утицају пушења и болестима које изазива код људи. Ученици су ликовним радовима изразили свој став према пушењу и његовом утицају на здравље. У реализацији тематског дана учествовали су ученици који похађају наставу чувари природе, чланови биолошко – еколошке, драмске и ликовне секције, као и наставнице Лабуда Вучићевић, Душица Додић, Валерија Арсов и Драгана Луковић.

 

ПРОЈЕКАТ: УЛЕПШАЈТЕ СРЕДИНУ У КОЈОЈ УЧИТЕ

Ученици који похађају наставу чувара природе и чланови биолошко-еколошке секције су својим цртежима дали предлоге и идеје за улепшавање школског простора. Еколошким украсима ученици су украсили свој радни простор и истакли значај рециклаже у очувању живозне средине. Предметне наставнице Лабуда Вучићевић и Драгана Луковић су одабрале најбоље радове. Радови ученика су изложени у холу школе.

 

ДАН ЗАШТИТЕ ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА

16.9.2016. традиционално је  обележен  Дан заштите озонског омотача
Изложбу и програм припремили су ученици осмог разреда чланови биолошко-еколошке секције: Катарина Видић, Андријана Вукомановић,  Ана Стефановић 8/1, Матија Булић, Јована Матовић, Марија Петровић, Богдан Радовановић 8/2  Александра Анђић 8/3 са наставницом Сањом Парезановић Програм је реализован као вршњачка едукација.
Ученици су најпре едуковали ученике петог и шестог разреда који похађају изборни предмет Чувари природе, затим су посетили и часове код ученика седмог разреда и  били су гости на часу код наставнице хемије због корелације са темом. 
У холу школе приказана је ликовна и и тематска изложба радова којом су сви обавештени о потреби и важности обележавања овог датума.

 

5. јун Светски дан заштите животне средине

 

ТЕМАТСКИ ДАН: СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

 

Дан борбе против климатских промена


 

ПРОЈЕКАТ: УЛЕПШАЈТЕ СРЕДИНУ У КОЈОЈ УЧИТЕ

Ученици који похађају наставу чувара природе и чланови биолошко-еколошке секције су спровели анкету на тему шта им недостаје у школи и одабрали најлепше уређену учионицу.
Резултати анкете се налазе у табели:

У ШКОЛИ МИ НЕДОСТАЈЕ...НАЈЛЕПШЕ УРЕЂЕНА УЧИОНИЦА ЈЕ...
Ђачки ормарићи 50% биологије 35%
Затворен базен 21% ликовне културе и математике 33%
Ђачка кухиња 14% српског језика 13%
Музички инструменти 10% мултимедијална учионица 11%
Ђачка униформа 5% музичке културе 8%

Ученици су својим цртежима дали предлоге и идеје за улепшање школског простора, такође су у својим радовима упоредили примере позитивног и негативног деловања човака на животну средину. Предметне наставнице Лабуда Вучићевић и Драгана Луковић су одабрале најбоље радове. Радови ученика су изложени у холу школе.

 

5. јун Светски дан заштите животне средине

Ученици наше школе су, и ове године, узели учешће у наградном конкурсу који организује Покрет горана Србије у сарадњи са: Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управом за шуме, ЈУ ЕКО радиом, Ревијом „Шуме“ и ЈКП „Зеленило Београд“ поводом обележавања: 5. јуна Светског дана заштите животне средине. На конкурсу је узело учешће 33 општинске и градске организације Покрета горана са подручја Републике Србије. Одлуком стручног жирија додељене су 85 награда у свим категоријама према условима Конкурса. Награђена су деца из 24 општине и града. Овом приликом треба истаћи да је наша школа једина из златиборског округа узела учешће на конкурсу.
Награђени ученице наше школе су:

Ред. бр. категоријанаграда име и презиме
1. цртеж од V – VIII разреда III Драгићевић Сања, VI4
2. плакат од V-VIII разреда III Божовић Јана, V1
3. горанска еколошка порука V-VIII разреда II Дукић Исидора, VI6
4. III Петронијевић Јелена, VI6
5. поезија V-VIII разреда III Бабић Софија, VI4

Уручење награда одржано је на пригодној свечаности у четвртак, 12. 06. 2014. године у 11,30 часова у просторијама Покрета горана Србије, Београд, Ранкеова бр. 17. Награде најбољима на Конкурсу уручио је Новица Милојковић, председник Покрета горана Србије и представници суорганизатора. Ученице су ишле у пратњи предметног наставника Драгане Луковић. По завршетку програма и послужења посетили смо Храм Светог Саве, Светосавски плато, Карађорђев парк и Кнез Михаилову улицу. Имена награђених ученика биће објављена у листу Ревија „Шуме“ који се дистрибуира на територији целе Републике Србије.

 

ПРОЈЕКАТ: НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

 

ПРОЈЕКАТ: УЛЕПШАЈТЕ СРЕДИНУ У КОЈОЈ УЧИТЕ

Ученици који похађају наставу чувара природе и чланови биолошко-еколошке секције својим цртежима су дали предлоге и идеје за улепшање школског простора. Предметне наставнице Лабуда Вучићевић и Драгана Луковић су одабрале најбоље радове. Радови ученика су изложени у холу школе.


 

5. јун Светски дан заштите животне средине

Поводом 5. јуна Светског дана заштите животне средине и интезивирања акција и активности у организацијама Покрета горана Србије, ученици наше школе су узели учешће на наградном Конкурсу за: прозни састав, песму, цртеж, карикатуру, плакат горанску еколошку поруку и фотографију. На Конкурсу је узело учешће 30 општинских и градских организација Покрета горана са подручја Републике Србије. Одлуком стручног жирија додељене су 83 награде у свим категоријама према условима Конкурса. Награђена су деца из 19 општина и градова.
Награђени ученици наше школе су:

Ред. бр. категоријанаграда име и презиме
1. цртеж од V – VIII разреда II Јелена Петронијевић, V6
2. карикатура од V – VIII разреда I Петар Петронијевић, V6
3. карикатура од V – VIII разреда II Александра Крсмановић, V6
4. плакат од V – VIII разреда I Наташа Радовановић, V6

Уручење награда одржано је на пригодној свечаности у петак, 14. 06. 2013. године у 11,30 часова у просторијама Покрета горана Србије, Београд, Ранкеова бр. 17. Награде најбољима на Конкурсу уручио је Новица Милојковић, председник Покрета горана Србије и представници суорганизатора. Ученици су ишли у пратњи предметног наставника Драгане Луковић. По завршетку програма и послужења награђени учесници и присутни гости посетили су Светосавски плато и Карађорђев парк. Имена награђених ученика објављена су у листу Ревија „Шуме“ који се дистрибуира на територији целе Републике Србије.

 

Ученици наше школе сваке школске године учествују у разним активностима и пројектима везаним за заштиту и унапређивање животне средине. Циљ је развијање, подстицање и неговање љубави и одговорног односа према природи, развој еколошке свести, еколошке културе и повезивање теоријског знања са практичним животним решењима. У мају месецу наша школа је изабрана да учествује у пројекту „Будимо чувари озона“ у чијој су реализацији учествовали чланови биолошко-еколошке секције, 15 ученика 8. Разреда: Јелена Јанковић, Душица Спасојевић, Софија Павловић, Мина Богдановић, Љубомир Смиљанић, Радиша Тодоровић, Анђела Каримановић, Катарина Диковић, Жељко Јевтовић, Катарина Јовановић, Андријана Николић, Огњен Јеремић, Вељко Петровић, Кристина Вранић и Матија Стевановић) и наставнице биологије Сања Парезановић и Јелена Јовичић. Кроз разне занимљиве и креативне активности научили су зашто је важан озонски омотач, како га људи уништавају и како да постану активни учесници у заштити озонског омотача. Резултате свог вишемесечног рада приказали су присутним ученицима, наставницима и родитељима обележавајући «Дан заштите озонског омотача» (17.9.2012.) богатим програмом и одличном сценографијом. Колико је важно бити „чувар озона“ и неговати одговоран однос према природи, научили су не само такмичари из „Плаве” и „Зелене” екипе, већ сви који су присуствовали овом несвакидашњем догађају. У наставничкој канцеларији је изведен перформанс, еколошка представа „Како испричати мајци о оштећењу озонског омотача“, квиз на тему „Будимо чувари озона“ а еко-ози репери су наступом интерпретирали симпатичну ауторску песму. Затим су сви заједно изашли у школско двориште да посаде добро дрво. На ликовном конкурсу «Будимо чувари озона» наши ученици су освојили шест награда. Прву награду добила је Катарина Диковић VIII2, другу награду добиле су Душица Спасојевић VIII2 и Катарина Ристовић VI2 . Трећу награду добили су Ђурђа Јовичић VI2, Мина Стевановић VI3 и Жељко Диковић VI2. У припреми и реализацији учествовали су наставници Војислав Недељковић, Олгица Спасојевић, Душица Додић ( у осмишљавању сценографије, костима и изради реквизита), Драгана Луковић, Лабуда Вучићевић као жири у квизу, помоћник директора Брана Леонтијевић, ученици који су бити маскирани у Озија и делили програм на улазу у канцеларију: Анђелко Чарапић VIII2 и Лука Ђокић VI3 и водитељи програма: Нађа Прпа VIII1 и Сара Јанковић VI1.

 

Биолошко- еколошка секција
ТЕМАТСКИ ДАН ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА
«СВЕТСКОГ ДАНА ЗАШТИТЕ ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА»
16.9.2013. у нашој школи обележен је „Дан заштите озонског омотача“ . Програм је одржан у холу школе за ученике обе смене и обухватио је изложбу ликовних радова на тему Загађивања и заштите животне средине и едукативни део који је је замишљен тако да ученици посетиоци прво провере своје знање о озонском омотачу, затим одгледају промотивни цртани филм о Озију и чују занимљиве приче осмака о озонском омотачу и озонским рупама. Затим одлазе у еко кутак где им седмаци објашњавају како да се заштите од штетних ефеката Сунца и како могу да допринесу заштити озонског омотача куповином дезодоранса са ознаком пријатељ озона. На крају поново проверавају знање колико су научили о озонском омотачу решавањем теста, спајалице и асоцијације. Ученици су показали велико интересовање за програм. Са пажњом су одгледали цртани филм о Озију и саслушали другаре, учили су да састављају моделе молекула озона и CFC-а, радовали су се што су за сваки тачан одговор добијали награде: насмејано сунце, Ози-стрип, шешир, качкет. ... па су показали завидно знање у кутку „ Колико смо научили о озонском омотачу» Млађи ученици су цртали Озија. Њихови цртежи су одмах изложени на паноу , а најбољи цртеж је био награђен. У организацији и реализацији програма учествовали су ученици седмог и осмог разреда чланови биолошко еколошке секције : Анастасија Стефановић VII1 Јованка Дукић VII1 Јана Савић VII1 Милица Стојковић VII3 Ана Милутиновић VII3 Софија Вранић VII2 Невена Ђокић VIII1 Николина Симеуновић VIII1 Катарина Новаковић VIII1 Миодраг Матијевић VIII2 и Петар Јеверичић VIII2 наставница биологије Сања Парезановић, наставница хемије Душица Лучић Димитријевић и наставник ликовне културе Војислав Недељковић.