Угледни час

ИЗДВАЈАМО

baner ispit

 

На Oкружном такмичењу у рецитовању одржаном 11.4.2013. године у Косјерићу, ученици наше школе су остварили одличан успех. Милица Jеверичић V-1 освојила је прво место и пласирала се на Републичко такмичење, а Михаило Перишић IV-1 је био трећи. Честитамо на успеху и Милици желимо много среће у даљем такмичењу.

 

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА


    22. април у нашој школи обележава се као Дан сећања на жртве холокауста. У издвојеном одељењу у Јежевици наставница историје Марина Павловић одржала је кратко предавање на ову тему ученицима седмог и осмог разреда.

ТИМСКИ УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ БИОЛОГИЈЕ И ГЕОГРАФИЈЕ

Час је одржан 25. 03. 2016. године у одељењу VIII4. Наставна јединица: Национални паркови – заштићена природна добра Тип часа: утврђивање градива из биологије и географије Циљ часа је био извршити корелацију наставних предмета биологија (природне одлике) и географија (размештај, географски положај, природне одлике) да би их ученици применили и схватили универзалну примењивост основних информација из различитих предмета; уочити повезаност биљних и животињских врста са рељефом, климом и водама; разумети значај очувања биљног иживотињског света, као и проблем њихове угрожености. Предметни наставници: Драгана Луковић (биологија) и Мирјана Матеничарски (географија).

"Лето лепог белца"


Наставница Зорице Ђокић одржала је 12.6.2014. у одељењу VI-4 угледни час „Лето лепог белца“. 
Најпре су се ученици присетили књижевних дела која говоре о детињству. Затим је локализован 
одломак, изнети подаци о Јерменима, о писцу Вилијему Саројану, његовом богатом делу и 
„компликовано једноставном“ стилу.

У главном делу часа ученици су, подвлачећи сугестивне реченице, 
пратили изражајно читање наставнице, а затим анализирали приповетку по групама: 

Прва група: Композиција приповетке

Друга група: Језичко-стилска анализа 

Трећа група: Карактеризација ликова

Четврта група: Повезивање са делима са сличном тематиком

У завршном делу часа ученици су исписивали поруке дела, 
увиђајући значај поштења и лепоту праштања.

Поп Ћира и поп Спира

У циљу повезивања два наставна предмета, српског и немачког језика, 24.3.2014. одржан је тимски угледни час „Поп Ћира и поп Спира“. Ученици су најпре извели сцену недељног ручка код поп-Спире, а затим кроз презентацију износили детаље из пишчевог живота. По групама су анализирани ликови и превођене реченице из дела, тако што су се германизми мењали домаћим речима. У завршном делу часа ученици су се играли домина, које можете преузети овде и пратили инсерте из Сремчевих екранизованих дела. Наставнице Моника Јовићевић и Душица Додић захваљују се ученицима на уложеном труду, гостима што су одвојили своје време, а мамама и бакама за лепе фризуре и недељни ручак.

Тимски угледни час посвећен Алекси Шантићу

У циљу обележавања деведесет година од смрти Алексе Шантића, у нашој школи је 3.фебруара 2014. изведен тимски угледни час „И опет ми душа све о теби сања“ у реализацији наставнице српског језика Душице Додић и наставника музичке културе Милана Златковића. Циљ тимског часа био је повезивање градива ова два наставна предмета, кроз анализу родољубиве песме „Моја отаџбина“ и елегичне „Ноћас нису сјале“, као и осврт на целокупно Шантићево стваралаштво. Доминирао је групни облик рада, а час је почео и завршио се хорским извођењем Шантићевих песама.

Угледни час на мудл платформи

25.12.2013.год. у ОШ "Петар Лековић" у Пожеги одржан је угледни час из техничког и информатичког образовања. Наставна јединица је била "Вештачки грађевински материјали" а час је реализован у одељењу VI3 у дигиталној учионици наше школе. На часу је коришћена хибридна настава на мудл платформи за учење на даљину. Ученици су били подељени у групе и заједнички пано израђивали на апликацији Wallwisher, посебно за сваку групу. На тесту за проверу наученог на часу остварили су 71,74% усвојеног градива. Квалитет часа, такође, су оцењивали на апликацији Wallwisher.

Оцене, квалитета часа, колега и ученика биле су одличне.


Тамо далеко


Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата у нашој школи организован је 
тематски дан „Тамо далеко“. 
Учествовали:

		Тања Јанковић...................................мајка
	    Лазар Цветић........................................отац
        Лазар Бојић.......................................војник
		Коста Јањић.....................мајор Гавриловић
	    Урош Аћимовић...................... Жозеф Жофр
		Лука Поледица..................Момчило Гаврић
	    Јана Ђокић..........................Харијет Кокберн
        Дејан Вранић.......................Крста Смиљанић
        Димитрије Радовановић..............барон Гизл
        Михаило Перишић................ Арчибалд Рајс
                 Чланови хора
      Солисти: Ивана Грујичић и Катарина Ковачевић
		 Текст............................. Татјана Илић
		 Режија.......................... Јана Ђокић VIII-6
		  Костими........................ Душица Додић
		 Музика......................... Милан Златковић
		

Тимским часом из историје, српског језика и музичке културе обележен је Дан примирја у Првом светском рату. Час су реализовали чланови хора и ученици седмог и осмог разреда, уз помоћ наставника: Татјане Илић, Душице Додић и Милана Златковића.

Комадић плавог неба у црном кругу

У знак сећања на Кристалну ноћ и погром Јевреја у Другом светском рату, у нашој школи је организован тимски угледни час из историје и српског језика „Комадић плавог неба у црном кругу“. Час су реализовале наставнице Татјана Илић и Душица Додић у одељењу VII/4, а Ану Франк је играла ученица Бранкица Бошковић.

Наставници: Татјана Илић, Душица Додић и Младен Миливојевић одржали су тимски угледни час “Купи свате, `ајде по ђевојку!“, објединивши три наставна предмета: свакодневни живот у прошлости, српски језик и веронауку. Поред усвајања појма свадбених лирских песама које су рецитовали и увиђања значаја и лепоте народне лирске поезије, ученици су на овом часу мотивисани да наставе са неговањем и чувањем од заборава наше народне традиције и обичаја.